Къщa "извън мрежата" - Как да го постигнем?

Няма човек, който да не се е замислял какво ли би било къщата му да е "независима". Няма ги досадните електроразпределителни, ВиК, сметосъбирателни и т.н. дружества. Няма ги досадните месечни сметки и зависимости. Все едно би било дали сметката на тока се вдига, или че Русия е "врътнала кранчето". Подобна инвестиция би била по-полезна, от които и да е пенсионен фонд.

Как може да стане това? Ето няколко генерални момента по пътя към "самодостатъчните сгради":


Използвайте прости и ефективни решения!

Правете нещата колкото е възможно по-прости. За всеки конкретен проблем използвайте най- елегантното и ефективно решение. Прибягвайте до по-комплексни решения само когато решават множество проблеми наведнъж. Дългите и сложни взаимовръзки в архитектурните и строителни решения хабят енергия и вашите пари.

Намалете топлозагубите до минимум

Използвайте принципите на нискоенергийните и пасивни сгради: ефективна архитектурна планировка, суперизолация, избягване на термомостовете, оползотворяване на слънчевото греене, рекуперация на отработения въздух.... Тези принципи са познати в строителството от доста отдавна, но в последните 5-10 години започнаха да стават стандарт и да бъдат финансово оправдани. Поставете си граница под 40 kWh/m2a - това е енергията необходима за отопление на 1m2 полезна площ за една година. Добре е да се стремите към резултат 20 kWh/m2a, а защо не и по-нисък. Към днешна дата инвестицията в сграда, която не е поне "нискоенергийна" означава пари за модернизация в близките 10-15 години.

Оптимизирайте осветлението

Осветителните тела също намалиха консумацията си в пъти през последните 10 години, най-вече заради появата на масовите LED тела. Все още обаче подбора и управлението им е подобен на този и преди 50 години. На пазара съществуват доста системи за автоматизация и управление на осветлението, но всички те са за специфично приложение (най-вече офисно) и с доста висока цена. Една неизползвана възможност е прости решения за цялостно управление на осветлението със свободен код. 

Оптимизирайте останалите консуматори

Консумацията на почти всички електроуреди е спаднала драстично, но захранването си остава непроменено. Голяма част от уредите могат да бъде захранена само от USB порт, а основната част от уредите е с консумация в рамките на 200-300 W. В същото време ги включваме в мрежа за киловати мощност и задължително използваме трансформатори.

Погрижете се за пиковите консуматори

Една част от консуматорите използват голямо количество енергия за сравнително кратко време. Те представляват доста сериозен проблем за баланса на една сграда "извън мрежата". Това са готварски печки, перални, миялни, сушилни и  донякъде сешоари и прахосмукачки. Най-лесното нещо е да преминете готвенето на газ и/или въглища. Сешоарите и прахосмукачките могат да бъдат заменени с по-малка мощност в рамките на 1кВ. С уредите за пране и измиване нещата обаче засега са доста по-трудни. Единия възможен вариант е с машини без нагревател използващи битовата гореща вода добита например чрез слънчеви панели. Другият е използването на обществена пералня.

Започнете да добивате енергия

Една средна по размер (200-250 m2) нискоенергийна къща в момента има нужда от около 5000-8000 kWh електрическа енергия годишно за всички свои нужди: отопление, охлаждане, гореща вода, консуматори..... Тези нужди спокойно биха могли да бъдат намалени до 2500-3000 kWh годишно и сега, а следващите години това ще става все по-лесно. За добива на тази енергия от фотоволтаици са нужни под 20 m2 слънчеви колектори, което  е напълно достъпно дори и в момента. Добива на топла вода от слънчеви колектори също е нещо съвсем стандартно. Все по-често ще виждаме и домашни вятърни турбини на вертикална ос, които са доста по-тихи. Наличието на течаща вода до имота ви също би могло да осигури постоянен източник на енергия.

Съхранение и мениджмънт на енергията - основния фактор

Вече е ясно, че може да намалим изразходваната енергия и да добием сравнително голямо количество в дома си, но остава проблема как да я съхраняваме и оползотворяваме ефективно. Използването на батерии е най-простия начин, но за съжаление доста скъп спрямо енергията, която съхранява. Един от лъчовете светлина е Powerwall на Tesla, което е знак да очакваме нов пазарен сектор. Масовото навлизане на електромобили също означава, че в къщата си ще разполагате с още една голямокапацитетна батерия. Друг много перспективен акумулатор на енергия са горивните клетки с водород. Те все още са слабо разпространен продукт, но обещават акумулиране на голямо количество енергия способно да покрие всички сезонни пикове в едно нискоенергиино домакинство .

Осигурете си локални енергийни източници "извън мрежата"

Този съвет може да изглежда като "мамене", но докато чакаме по-достъпните батерии от предишната точка, може да го използваме като "преходен етап". Осигурете си леснодостъпни и евтини локални източници на енергия за пикови нужди. Например гответе на газ, или използвайте бойлер които да може да работи на газ или твърдо гориво например. Тук не тава въпрос да си дадете парите за цяла дублираща система, а за бойлер работещ и на двата варианта. Мобилен газов генератор например от 5 kW също би бил напълно достатъчен. Сигурен източник на газ би бил дори местна станция за биогаз.

Рециклирайте отпадъците

Научете се да събирате отпадъците разделно - рециклиране, предаване, компостиране..... Ако живеете в къща това не би трябвало да представлява проблем. Просто трябва да бъдете организирани. В бъдеще бедно на ресурси подобно занимание може да се окаже дори доходно.

Събирайте вода

След като осигурим енергийните нужди идва ред на водата. Събирайте дъждовната вода в подземни резервоари - освен, че ви осигуряват вода, те предпазват имота ви от наводнение. Системите за дъждовна вода дори и в момента са повече от достъпни. Направете си и кладенец, а ако имота ви е до река или водоем нещата ще са още по-добри.

Пречиствайте отпадъчните води

Пречиствайте отпадъчните води - освен, че не замърсявате природата, осигурявате безплатна вода за поливане. Тук отново системите за пречистване са напълно достъпни, но системата, по която се ползват си е както и преди 50 години. Една неизползвана възможност е разделянето на отпадните води от тоалетните (фекални), душовете и умивалниците и кухненската мивка. По този начин, може да се постигне по-ефективно пречистване или дори повторно използване. Например пречистената вода от душовете да се използва за тоалетните.

Какво ще спечелите

Няма сметки за ток! Няма енергийни зависимости! Няма ги досадните експлоатационни дружества! Може дори да ги няма и данъците! Няма въглероден отпечатък, които да ви тежи на съвестта! Казано с две думи - независима сграда.

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Какво да гледаме при избор на имот - съветите на архитекта?

Колко струва да построиш къща?

За плоския покрив с любов!